Pondje papier

De maker van het bekende pondje papier.

Kladblokje samengesteld uit restant  A0 buiten affiches van papier. De blauwe achterkant van de poster  laat zich goed beschrijven.  Als extra is een pen van papier en penstandaard in het ontwerp opgenomen. Een boorgat van 8 mm doet dienst als 100 % oplosbare penhouder. En inderdaad, het weegt bijna 500 gram. Een pondje dus.

Driehoeksborden heten ze in het reclame jargon. Langs wegen en fietspaden in steden kom je ze dagelijks tegen, aankondigingen van concerten, festivals of een makelaar. De affiches worden door een publiciteits bedrijf in Dordrecht op kunststof platen geplakt en verspreidt in zuid holland, brabant en utrecht.

De posters zijn gedrukt op watervast papier met een blauwe achterkant (blueback).  Het is hoogwaardig papier en geschikt om buiten in weer en wind stand te houden.

Vrijwel altijd worden er teveel affiches door de drukker geleverd. Wat over is wordt keurig opgestapeld in het magazijn. “voor de kunstenaar”, staat er vaak nog met een extra briefje op geplakt. In de loop der jaren is er een mooie samenwerking ontstaan met de posterplakkers. Een keer per maand rijd ik vanuit mijn woonplaats Rotterdam langs om een pallet met 600 kilo papier op te halen.

Het bedrijf is blij met de creatieve herverwerking en deelt onder zijn relaties de pondjes papier uit die ik als tegenprestatie vaak meeneem.  En dan heb ik het nog niet over de  appeltaart en wafels die in deze circulaire economie ook als inspirerend betaalmiddel worden geaccepteerd..

In de papierloods tegenover ons huis worden de posters overgeladen en geselecteerd. De mooiste affiches worden in eigen atelier hier aan huis  verwerkt tot paperbags, prullenbakken van papier. Het merendeel gaat verder op transport naar de sociale werkplaats in den haag. Zij beschikken over een professioneel ingericht papier atelier . Eerst gaat Emile, de meestersnijder, aan de slag en verwerkt papier en karton tot brede stroken. Met 5 op maat gemaakte plakmallen wordt alles gelijmd en dan per stuk tot een strak pondje papier gesneden.

Waarom is het circulair?

Papier hergebruiken met behoud van zijn kwaliteit is de gedachte.. Niet gelijk alles de papier verpulping in , dat kan altijd nog. Eerst nog eens kijken en ons verbazen over alle kleurtjes letters en plaatjes die de vormgevers voor ons bedacht hebben. Is het niet op de voorkant van het kladblokje , dan misschien wel toevallig op de achterkant van een kladblaadje. Goed het publiciteits bedrijf op een verantwoorde manier een deel van zijn restmateriaal kwijt kan. Fijn dat de werknemers van de sociale werkvoorziening van de heaghe groep met plezier aan t pondje papier werken, zo vertelden ze.   

Waar kan ik het vinden?

Verpakt in doosjes van 24 stuks vindt het zijn weg via onze agent Made Sustained,de winkel op deze site, naar boekwinkels, wereldwinkels en musea . Ook zijn de ontwerper en zijn vrouw regelmatig te vinden achter de marktkraam met een breed assortiment kleurige restanten papierwaren; zakken , mappen en tassen en pondjes papier , alles gemaakt van kleurig watervast restantpapier.6 reacties op “Pondje papier”

 1. Teeninga Palmen schreef:

  Dit artikel is geweldig gemaakt, ben blij deze blog te zijn tegengekomen. Dikke duim! Greets

 2. AARDpapier schreef:

  goed te horen !~We werken er nog steeds met plezier aan.

 3. Marlis Akkerman schreef:

  Hallo Jos Kan ik pondje papier ook direct bestellen? Of waar is een winkel in buurt van Den Helder? Groetjes Marlis

 4. Cees Vesters schreef:

  Hallo, zou dit wel willen bestellen, maar wil wel weten wat de echte afmetingen zijn ?

  • AARDpapier schreef:

   Beste Cees

   Gelijk de lineaal er even bij gepakt
   Het pondje is 105 bij 147 mm en ongeveer 400 mm hoog.
   Een kwart A4 zogezegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *